Spring naar inhoud

De Diagnose Fibromyalgie

Alleen een reumatoloog mag volgens de nieuwe EU-criteria de diagnose fibromyalgie stellen. We willen benadrukken dat grondig onderzoek belangrijk is en dat je niet alleen op basis van tenderpoints getest moet worden om de diagnose te krijgen. Wees alert en vraag indien nodig om een second opinion. Wij denken dat de diagnose soms te snel wordt gesteld zonder onderliggende oorzaken van de klachten te onderzoeken.

Fibromyalgie Diagnose
Het is een uitdaging om met zekerheid te zeggen dat je fibromyalgie hebt. Het stellen van de juiste diagnose is een complex en soms langdurig proces. De symptomen van vermoeidheid, pijn en stijfheid komen namelijk ook voor bij veel andere aandoeningen. Er zijn geen specifieke tests of bloed- en röntgenonderzoeken om fibromyalgie vast te stellen.

Om uniformiteit te bereiken bij het stellen van de diagnose zijn er internationale afspraken gemaakt in 2010. Deze afspraken gaan over criteria waarmee kan worden vastgesteld of iemand fibromyalgie heeft.

Wat wordt onderzocht en wat zijn de criteria:

- Aanwezigheid van chronische pijn en/of stijfheid op drie of meer plaatsen in het lichaam, zowel boven als onder de taille, zowel links als rechts, langer dan drie maanden.

- Aanwezigheid van pijnlijke punten, zogenaamde tenderpoints, op internationaal vastgestelde locaties. Voor de diagnose moeten er meer dan 11 van de 18 tenderpoints aanwezig zijn.

Hoewel deze criteria zorgen voor meer overeenstemming over de diagnose, blijft er kritiek omdat ze op een subjectieve manier zijn vastgesteld.

Fibromyalgie Diagnoseproces
De (huis)arts probeert je klachten te begrijpen aan de hand van uitgebreide vragen en lichamelijk onderzoek. Hiermee wordt de diagnose gesteld. Daarnaast worden onderzoeken uitgevoerd om andere aandoeningen of ziekten uit te sluiten als mogelijke oorzaken van de pijnklachten. Het raadplegen van een reumatoloog is verstandig vanwege andere reumatische aandoeningen.

Fibromyalgie- en Pijnscore
Sinds 2010 wordt de fibromyalgiescore gebruikt. Deze score is een combinatie van de pijnscore en de symptoomscore. De fibromyalgiescore moet minimaal 12 zijn, de pijnscore minimaal 3 en de symptoomscore minimaal 5. De score omvat alle 19 lichaamsgebieden waar de afgelopen week pijn was, zoals borst, buik, bovenrug, onderrug, nek, schoudergordels, armen, benen en kaak.

Elk pijnlijk gebied scoort 1 punt, bijvoorbeeld iemand met pijn in 4 lichaamsgebieden heeft een pijnscore van 4. De laagst mogelijke pijnscore is 0 en de hoogst mogelijke score is 19.

Symptoomscore
Er worden 3 symptomen gescoord: vermoeidheid, niet uitgerust ontwaken en moeite met nadenken en concentreren. De score varieert van 0 (afwezig) tot 3 (ernstig aanwezig). Er wordt ook gescoord hoeveel extra symptomen iemand heeft volgens een lijst met 42 voornamelijk lichamelijke symptomen.

De symptoomscore is de som van de ernst van de drie symptomen plus het aantal extra symptomen, met een bereik van 0 tot 12 punten.

Resultaat
De fibromyalgiescore loopt van 0 (geen symptomen van fibromyalgie) tot 31 (zeer ernstige fibromyalgie). Het gebruik van deze score helpt bij het begrijpen en communiceren van de klachten, zelfs als er geen specifieke test is om fibromyalgie vast te stellen.