Spring naar inhoud

Wilde planten-bouillon

Verse kruidenbouillon van wilde planten

Het blijft een van mijn favorieten, deze wilde planten-bouillon.  Vooral ook omdat je hem heel het jaar door kan maken met telkens net iets andere planten. Hij is maanden houdbaar, en superhandig in gebruik. 

Veel heb je er niet voor nodig : 

gewoon een goeie basis van uien (of daslook), aangevuld met wat je op dit moment aan wilde planten vindt. 

Je kan de bouillon heel het jaar door maken en aanpassen aan wat er in je streek en doorheen de seizoenen opkomt. 

In mijn voorbeeld, gemaakt in het vroege voorjaar, zit brandnetel, zevenblad, kleefkruid, zuring en paardenbloem. Neem bv drie of vijf soorten, zeker niet meer, om al de verschillende smaken goed tot hun recht te laten komen. De verhouding onderling is eenvoudig te bepalen : wat er het meeste groeit, gaat het meeste in de mengeling. De natuur zorgt zelf wel voor de perfecte smaakcombinatie. De Fransen noemen dit zo mooi 'terroir', van de aarde. 

Eens de plantenmengeling op je keukentafel, ga je als volgt te werk. Naast uien (of daslook) en planten heb je ook nog zeezout nodig. De bouillon bestaat uit een mengeling van 1 deel zout (20 %) en 4 delen planten (80 %). 

Dit lijkt veel zout, maar het is nodig voor een goede bewaring, en je gebruikt de bouillon later maar in kleine hoeveelheden tegelijk. 

Verder is een goede hygiëne heel belangrijk : was dus je handen en het materiaal zorgvuldig voor je van start gaat. 

Werkwijze : 

Was de uien en wilde planten en snijd ze grof. Weeg ze af om te bepalen hoeveel zout je nodig hebt. 

Doe alles in een blender en mix fijn. 

Doe alles in een kom, dek af met een keukenhanddoek en laat alles 8 uur rusten in de koelkast. 

Haal alles uit de koelkast en mix alles nog een keertje door. 

Steriliseer nu de potten waar je je bouillon in gaat doen. 

Vul met de gemixte plantenmengeling en duw alles met een steriele lepel naar omlaag. Bedoeling is dat alle luchtbellen eruit zijn. Voeg voor het sluiten nog een dun laagje zout toe. Sluit de pot heel goed af. 

Bewaar je bouillon op een donkere, koele plaats zoals een kelder of koelkast. De bouillon is direct klaar voor gebruik, maar nog beter is om ongeveer 3 tot 4 weken te wachten. 

Om soep of sauzen op smaak te brengen, voeg je 1 of 2 eetlepels (15 ml ) toe. Je kan de bouillon ook gebruiken voor het kruiden van eieren, aardappelen, vlees, toast ... de mogelijkheden zijn oneindig.

Voor een snel verwarmend drankje tussendoor volstaat een theelepel per mok kokend water.

Gepubliceerd op Categorieën Laatste nieuwsTags , , ,

Over Marianne Priem

Slachtofferschap gaat bijna altijd over wat de ander je heeft aangedaan. En het steeds opnieuw herhalen van wat je is aangedaan is een riedel die je ook steeds opnieuw naar beneden zal halen. Ik ben in een gezin geboren waar iets "mis" is gegaan, ik hebt niet ontvangen wat ik nodig had, waar ik als kind in mijn ogen eigenlijk wel recht op had, dit kan dat heel lang blijven doorwerken. Het is zelfs zo dat ik het alsnog wil halen. ik wilde een schuldbekentenis, ik wilde erkenning dat dat de oorzaak was dat ik maar niet in je kracht kwam. Omdat ik dat niet bij mijn ouders heb kunnen halen, ging ik op zoek naar mensen die mij in eerste instantie begrepen, vaak hebben ze dezelfde wond en dus een overeenkomstige trilling. Zonder dat ik me er bewust van was gaf dit gevoel van niet gezien en gehoord zijn, mijn verdere leven vorm. ik dacht dat je er niet toe deed, ik sprak mij niet uit omdat ik acht dat mijn woorden geen nuttige bijdrage waren of ik zorgde ervoor dat ik altijd gezien en gehoord werd door steeds opnieuw een strijd aan te gaan. Het idee dat er maar moeilijk van me gehouden kon worden zorgt ervoor dat ik snel relaties aanging omdat ik blij was dat iemand in ieder geval interesse voor mij had. Vaak ontdekte ik na een tijdje dat die relatie de vorm kreeg van de relatie die ik met mij ouders had. Alsof een systeem zich herhaalt en dat gaf mij de bevestiging van dat wat ik al dacht. Ik wordt niet gezien, mijn woorden doen er niet toe en het is moeilijk om van mij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *